פריצת דיסק

מה היא פריצת דיסק?

פריצת דיסק, מתייחסת לבעיה הקיימת באחת מהכריות בעלות מרקם המזכיר גומי, המכונות דיסקים. הדיסקים ממוקמים בין העצמות המרכיבות את עמוד השדרה, החוליות. מלבד חוליות האטלס והאקסיס (C1 ו C2) קיים דיסק בין חולייתי בין כל חוליות עמוד השדרה. הדיסקים פועלים כבולמי ומפזרי זעזועים וכך מספקים גמישות הכרחית לתפקוד עמוד השדרה.

על מנת להבין מהי פריצת דיסק, חשוב להכיר את מבנה הדיסק. לדיסק חלק מרכזי רך וג'לטיני הנקרא גרעין (Nucleus) המוקף בחלק חיצוני העשוי מחומר סחוסי קשה יותר המהווה את טבעת הדיסק (Annulus). פריצת דיסק מתרחשת כאשר חומר הגרעין פורץ דרך סדק או קרע בטבעת הדיסק.

פריצת דיסק יכולה להתרחש בכל אזור לאורך עמוד השדרה, אך שכיחה יותר בגב התחתון. בהתאם למיקומה, יכולה לגרום כאב, רדימות או חולשה של גפה (יד או רגל) עם זאת חלק מהאנשים לא יחוו סימפטומים כלל.

פריצת דיסק תסמינים

רוב פריצות הדיסק מתרחשות באזור הגב התחתון, אך הן עשויות להופיע גם באזור הצוואר. הסימפטומים תלויים בעיקר במיקומה של פריצת הדיסק והאם הדיסק לוחץ על עצב. פריצות דיסק בד"כ משפיעות על צד אחד של הגוף.

כאב בגפה (יד או רגל)

במידה ופריצת הדיסק התרחשה באזור הגב התחתון, כאב טיפוסי יופיע באזור הגב התחתון, בישבן, בירך ובשוק. יתכן שיתפתח כאב גם בחלק מכף הרגל.

בפריצת דיסק באזור הצוואר, כאב טיפוסי יופיע בכתף ובזרוע. הכאב יקרין ליד או לרגל בעיקר בזמן שיעול, עיטוש או שינוי תנוחת הגוף. אופי הכאב בד"כ מתואר כחד או שורף.

רדימות או עקצוץ

אנשים הסובלים מפריצות דיסק, עשויים לחוש רדימות מוקרנת או עקצוץ בחלק הגוף שמעוצבב על ידי העצב המופרע.

חולשה

שרירים המעוצבבים על ידי עצב מופרע נוטים להיחלש, דבר שעלול לגרום למעידות או קושי בהרמת או נשיאת חפצים.

פריצת דיסק - גורמים

פריצת דיסק על פי רוב נגרמת כתוצאה מתהליך ניווני הדרגתי של הדיסק.

עם תהליך ההזדקנות הדיסקים הופכים להיות פחות גמישים ונוטים להיסדק ולהיקרע אפילו בשל מאמץ קל.

 

רוב האנשים יכלו להצביע על הגורם לפריצת הדיסק שלהם. לפעמים שימוש בשרירי הגב במקום בשרירי הרגליים, להרמת חפצים כבדים או הזזתם יכול לגרום לפריצת דיסק. פיתול הגוף וסיבוב בזמן הרמה גם כן יכולים לגרום לפריצת דיסק. נדיר שאירוע טראומטי כמו נפילה או חבטה בגב הם הגורם לפריצת דיסק.

פריצת דיסק - גורמי סיכון

גורמים שעלולים להעלות את הסיכון לפריצת דיסק

מקצוע

אנשים העוסקים בעבודות הדורשות מאמץ גופני הם בעלי סיכון גבוה יותר לפתח בעיות גב. חזרתיות בהרמה, דחיפה, משיכה, כיפוף לצדדים ופיתול עלולים להגביר את הסיכון לפריצת דיסק.

עישון

עישון מפחית אספקת חמצן לרקמת הדיסק, החמצן הינו מרכיב חיוני בריפוי והיעדר אספקת חמצן ראויה עשויה לפגוע ברקמת הדיסק.

משקל

משקל יתר עלול ליצור מתח על הדיסקים באזור הגב התחתון

יושבנות וחוסר פעילות גופנית

פעילות גופנית סדירה יכולה להועיל במניעת פריצת דיסק.

גנטיקה

הנטיה לפריצת דיסק היא בעלת מרכיב גנטי

איך ניתן לאבחן פריצת דיסק?

אבחון פריצת דיסק מתבצע לאחר איסוף היסטוריה רפואית של המטופל ובדיקה פיזית. במהלך הבדיקה הפיזית יבדוק הכירופרקט אם קיימת רגישות באזור הגב, בנוסף יבדקו גם כוח השרירים ויכולת ההתנגדות, יכולת הליכה, יכולת חישה, רפלקסים וכו'. על פי רוב, לקיחת היסטוריה רפואית ובדיקה פיזית עשויים להספיק לאבחון פריצת דיסק, לפעמים ידרשו בדיקות נוספות.

צילום רנטגן x-rays

לא יכול להראות פריצת דיסק, אך יכול להראות זיהום, גידול, או שבר בעצם

טומוגרפיה ממוחשבת CT

בבדיקת סי-טי מתבצעים סדרת צילומי רנטגן מכיוונים שונים המשולבים יחד ליצירת תמונת חתך רוחב של עמוד השדרה

תהודה מגנטית MRI

שימוש בגלי רדיו ושדה מגנטי עוצמתי ליצירת תמונות של מבנים פנימיים של הגוף המאפשרות לראות ולוודא את מיקום פריצת הדיסק ואילו מהעצבים מופרעים

בדיקת הולכה עצבית ו EMG

בדיקות המודדות את איכות ההולכה העצבית לאיתור נזק לאורך רקמת העצב ותגובתיות השריר לגירוי חשמלי

איך כירופרקט מטפל בפריצת דיסק?

לאחר איסוף ההיסטוריה הרפואית הכירופרקט מבצע בדיקה פיזית לאורך כל עמוד השדרה ולא רק באזור שעליו מלין המטופל. מאחר ואי סדירות במנח החוליות והדיסקים באזור מסוים, המייצרים לחץ על עצב, עלולה להשפיע על אזורים אחרים מרוחקים יותר, לאורך עמוד השדרה. לפיכך מקום הכאב לא בהכרח מעיד על מקורו.

לאחר איתור מוקדי ההפרעות העצביות בבדיקה פיזית, יבצע הכירופרקט מניפולציה / כוונון (adjustment) של החוליות והדיסקים בהנעה צירית וטכניקות נוספות. המטרה בהנעת החוליות והדיסקים היא להסיר את הלחץ מהעצב ולעזור ולהקל על הסימפטומים הנובעים מפריצת הדיסק.

מטרה נוספת שמושגת בהנעת החוליות והדיסקים היא לאפשר זרימת דם מוגברת לחוליות והדיסקים. זאת במטרה להזין את הדיסקים המתנוונים, לשמור על גמישותם ולחזק את התמיכה בריפוי ותיקון רקמת הדיסק שניזוקה. הטיפול הכירופרקטי מותאם בתכנית אישית, המשתנה בטכניקות, במשך הטיפול ותדירות הטיפול. זאת תוך שיקול והתחשבות בגיל, בכאב, רמת הפעילות הפיזית ומצב הבריאות הכללי של המטופל.

יתרונות של כירופרקטיקה על ניתוח לפריצת דיסק

כירופרקטיקה היא שיטת טיפול אולטימטיבית לפריצת דיסק. הטיפול הכירופרקטי הוא טיפול לא פולשני, בטוח ויעיל עם אחוזי הצלחה גבוהים מאוד. הטיפול הכירופרקטי מאפשר ונותן סיכוי טוב יותר לריפוי טבעי, באמצעות תבונת הגוף ויכולתו המופלאה לריפוי עצמי. 

בניגוד לטיפול ניתוחי בו מנותח אזור ספציפי, טיפול כירופרקטי הוא טיפול הוליסטי שמתייחס לעמוד השדרה כולו ולכל החוליות והדיסקים שבונים אותו. זאת מתוך ההבנה שקיימת השפעה של כל חוליה על שכנתה בשרשרת. ניתוח עמוד שדרה עלול להביא איתו סיכונים וסיבוכים שעלולים להתפתח כתוצאה מהניתוח. כמו קרישי דם, דימום, זיהום, פגיעה בעצב, סיבוכי הרדמה, פריצת דיסק חוזרת, כשל באיחוי חוליות, החלמה ממושכת ועוד. ישנם מקרים דחופים, בהם הכירופרקט יפנה את המטופל לטיפול ניתוחי. זה לרוב יהיה במקרה של חסימה מוחלטת של תעלת השדרה, אי שליטה על סוגרים וכו'.